logo Spoorgroep Luxemburg
# rubriek
  Bussen-site Info Fotoalbum Nieuws Special Verkocht CFL Agenda Links Spoor-site Contact  

EMILE WEBER
januari 2006


Geschiedenis

In 1875 begon Nicolas Weber-Reiland met reizigersvervoer. Met slechts twee paardenkoetsen onderhield hij drie lijndiensten:
-- Canach – Remich
-- Canach – Wormeldingen
-- Canach – Wormeldingen – Roodt-Syr – Luxemburg stad
Al deze lijnen werden twee maal per week in beide richtingen bediend. De diensten waren spoedig populair en moesten al snel worden uitgebreid.

Toen de kwaliteit van het wegennet steeds beter was geworden en er autobussen op de markt kwamen, was N. Weber-Reiland er snel bij en richtte “Rapid Canach” op. Met zo'n dertig voertuigen onderhield de maatschappij vlak na de Tweede Wereldoorlog al meerdere buslijnen in Luxemburg.

Vanaf 1966 werden brochures uitgegeven met als doel ook buitenlandse reizen aan te prijzen. Er ontstond daardoor een nieuwe activiteit die tegenwoordig bekend staat als “touringcar-reizen”. In 1972 werd in de stad Luxemburg het eerste eigen reisbureau geopend. Tegenwoordig heeft “Emile Weber” tien verkooppunten in het Groothertogdom en twee in Duitsland.

Bedrijf
Raymond van den Hoven,,,
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Raymond van den Hoven,,,
Fotograaf: Raymond van den Hoven


Pas in 1979 werd de officiŽle naam van de firma (die nog altijd in Canach is gevestigd) “Voyages Emile Weber s.a.r.l.”. In het voormalige “Hotel de la Poste E. Weber” in het centrum van Canach is de directie en de administratie van het bedrijf ondergebracht. In aangrenzende panden werden stallingen en werkplaatsen ingericht. Door de voortdurende groei van het bedrijf is later aan de ‘overkant van de straat’ een nieuwe garage verrezen. Hierin is o.a. - als een van de tien reisbureaus in het Groothertogdom - het filiaal 'Canach' ondergebracht en voorts een grote stallingsruimte voor bussen ingericht als ook een opslagruimte voor de werkplaats en een kantine voor de medewerkers.
Raymond van den Hoven,,,
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Raymond van den Hoven,,,
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Lees meer over de nieuwbouw even buiten Canach op Nieuwbouw Emile Weber begonnen

Website
Emile Weber
Onder "Busflotte" een aardig overzicht van de verschillende typen bussen.

Wagenpark
Het wagenpark van Emile Weber bestaat uit ongeveer 200 bussen waarvan ruim 110 voor de reguliere lijnen. De onderneming voert in 2005 in opdracht van de Staat lijndiensten op 31 RGTR-routes uit.

Voor taxi-vervoer o.a naar/van de luchthaven Findel en het rolstoelvervoer staan ruim 50 ‘mini’-busjes ter beschikking. Emile Weber blijkt bij de aanschaf daarvan niet erg "merkvast". Een nadere beschouwing van dit ‘mini’-park levert op dat daarin Mercedes, Volkswagen en Peugeot vertegenwoordigd zijn. Dat wagenpark is overigens niet uniform in de donkerrode huisstijl uitgevoerd.

Emile Weber verzorgt ook het vervoer op minimaal 5 AVL-stadsbus-lijnen. Deze bussen hebben meestal de AVL-kleurstelling.


Meld u aan als lid van onze club! top
vorige paginaVolgende pagina
webwijzer
Webwijzer

copyright en disclaimer