logo Spoorgroep Luxemburg
# rubriek
  Bussen-site Info Fotoalbum Nieuws Special Verkocht CFL Agenda Links Spoor-site Contact  

GROTE VERANDERINGEN VOOR DE "LUXEMBURG-SAARBRUCKEN-EXPRESS"
juli 2009

Een van de nieuwe bussen voor deze lijn onderweg
Luxemburg Stad, 4 mei 2009   Foto: R v/d Hoven

Busdienst Luxemburg – Saarbrücken sterk uitgebreid!

Sinds 16 september 2002 rijdt de CFL in samenwerking met busonderneming “Emile Weber” een rechtstreekse busdienst tussen Luxemburg en Saarbrücken. Deze dienst was vooral opgezet om de reiziger vanuit Luxemburg in Saarbrücken een goede aansluiting te bieden op het Duitse ICE-netwerk. Vanuit Saarbrücken kan men met de ICE zonder verdere overstap naar Frankfurt, Berlijn en München reizen en met nog 1 overstap, veelal in Mannheim, zelfs naar Wenen en Praag. Via de spoorverbinding over Trier en Koblenz is men veel langer onderweg.
De reistijd van station Luxemburg tot station Saarbrücken was in het begin 1 uur en 40 minuten. Toen echter de snelweg Bettembourg - Perl geopend werd in 2003, werd de reistijd nog naar 1 uur en 15 minuten. Er waren slechts 4 verbindingen per dag die dan wel allen aansloten op de aankomst- en vertrektijden van de ICE’s in Saarbrücken. De dienst was dus duidelijk bedoeld voor de (vakantie)-reiziger die verder wilde reizen dan Saarbrücken.

Sinds de wisseling van de dienstregeling op 1 maart 2009 is deze dienst echter enorm uitgebreid:
== Op maandag t/m vrijdag zijn er nu 13 verbindingen met Saarbrücken. Men kan al om 05.00 vertrekken uit Luxemburg. Op zaterdags begint de dienst later en zijn er 8 ritten v.v. en op zondags 7.
== De busdienst loopt nu van Kirchberg waar bij alle haltes wordt gestopt. via het centrum (met stop bij busstation Hamilus) en het station van Luxemburg naar/van Saarbrücken
== In de folder wordt nu uitgebreid reclame gemaakt voor de toeristische attracties in zowel Luxemburg als Saarbrücken

Men richt zich dus nu ook op de toeristen die vanuit Duitsland de stad Luxemburg willen bezoeken en op de zakelijke reiziger die ergens op het plateau van Kirchberg zaken moet doen. De prijzen zijn echter niet veranderd: Nog steeds 14 Euro voor een retour, 7 euro voor kinderen tussen 6 en 11 en voor honden en 140 Euro voor een maand vrij reizen tussen beide steden. Voor grotere koffers of meer dan 1 koffer per persoon dienst nu wel 1 euro per koffer extra betaald te worden. Gebleven is ook de reserveringsplicht! In de bus worden geen kaartjes verkocht !! Het reserveren kan bij vrijwel elk reisbureau en alle grote stations in Luxemburg, zonder meerprijs, maar wel ’t liefst minimaal 1 dag van te voren. Als men ’s ochtends komt voor een retour later op de dag garandeert de CFL geen zitplaats, maar de mogelijkheid is er wel.

Door de invoering van deze uitgebreidere service moesten er ook bussen bijbesteld worden. Tot 2009 werden de ritten meestal uitgevoerd door touringcars van het merk Bova, type “Futura”. De dienst kon met 1 bus worden uitgevoerd. Nu heeft “Emile Weber” speciaal voor deze dienst 4 bussen van het merk “Setra”, type “S415 GT” aangeschaft. Ze zijn weer in de bekende donkerrode kleurstelling op de weg verschenen en hebben de kentekens EW 1530 t/m EW 1533. Op de route-display staat meestal “CFL-Express Saarbrücken”

Tips voor de fotograaf
:
- De busdienst begint op Kirchberg. Daarom rijden ze nu eerst vanuit het centrum het station van Luxemburg “voorbij”, stoppen dan bij de bekende halte en draaien dan weer, om richting Saarbrücken te gaan. 2 x kans op een goed plaatje dus.
- De dienst kan goed gebruikt worden om op 1 dag heen en weer te reizen en in en rondom de stad Saarbrücken de spoorse activiteiten te bekijken. Op het station Saarbrücken kan men behalve de ICE’s bijvoorbeeld ook de Franse dieseltreinstellen bekijken die in Luxemburg als serie 2100 hebben gereden! En in de stad en directe omgeving de fraaie trams.


Dienstregeling Kirchberg-Saarbrucken
   Foto: CFL
Dienstregeling Saarbrucken-Kirchberg
   Foto: CFLMeld u aan als lid van onze club! top
vorige paginaVolgende pagina
webwijzer
Webwijzer

copyright en disclaimer