logo Spoorgroep Luxemburg
# rubriek
  Bussen-site Info Fotoalbum Nieuws Special Verkocht CFL Agenda Links Spoor-site Contact  

MET 4 LUXEMBURGERS NAAR ZEE(LAND)
februari 2007

4 ex-Luxemburgers naast elkaar
Middelburg (NL), 18 november 2006   Foto: Raymond van den Hoven

Op een zonnige kade in Middelburg stonden op 18 november 2006 vier voormalige Luxemburgse gelede-bussen naast elkaar. Dat was het resultaat van 2 maanden plannen, overleggen, bellen en e-mailen…..

Raymond van den Hoven,,0, De 1698 poseert in het zonnetje te Middelburg
Fotograaf: Raymond van den Hoven

In Nederland is de “Stichting museumbus 1698” actief. Deze stichting heeft zich tot doel gesteld om een oude bus, voor de kenners: een Leyland MB 200 uit 1981, te bewaren voor het nageslacht en de bus zoveel mogelijk weer in de afleveringstoestand terug te brengen. In het voorjaar van 2006 ontstond het idee om Zeeland te bezoeken. Daar zouden dan de vestigingen van Connexxion worden bezocht, evenals de stallingsplaats van de AMZ te Borssele. De AMZ is het grootste auto- en touringcar bedrijf van Zeeland en rijdt al sinds 1923 met bussen voor het regelmatige reizigersvervoer.

Raymond van den Hoven,,0, Enkele van de in Connexxion-kleuren gestoken bussen van de AMZ
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Ergens in 2006 ontstaat nu het idee om, als er dan toch een bezoek aan de AMZ te Borssele op het programma staat, daar alle voormalige Luxemburgse bussen bij elkaar te zetten. Een buschauffeur die werkzaam is bij de BBA weet dat de BBA ook een voormalige CFL-bus heeft, de BBA 820 (= ex CFL 58) En dus worden er in september 2006 de eerste voorbereidingen gedaan om te kijken of het plan voor de “Luxemburgse line-up in Zeeland” wel uitvoerbaar is. Er wordt een offerte opgevraagd; er wordt een route uitgestippeld en fotostops bedacht, en er word via internet oproepen gedaan om met deze bus mee te rijden om zo de kosten te drukken. Dit alles leveren spannende dagen op voor de organisatie. Het aantal aanmeldingen blijft laag maar na een aantal toezeggingen wordt de knoop doorgehakt: “We gaan, want het is toch wel een unieke kans”.

Raymond van den Hoven,,0, Een handig hulpmiddel bij het voorbereiden van een rondrit is Google-Earth. Zo is de route eenvoudig te plannen.
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Op maandag 13 (!) november wordt de organisator van de rit met de 1698 echter gebeld met de mededeling dat “de AMZ de gelede bussen gaat inzetten op zaterdag 18 november in verband met de intocht van Sinterklaas in Middelburg” Hierdoor dreigt het plan in duigen te vallen. Maar gelukkig wil de AMZ wel mee-werken om alsnog de gewilde line-up te realiseren. Maar dan moeten de excursie-bussen wel ‘even’ naar Middelburg komen. Weer vind er overleg plaats met de BBA en POUW. Dat verloopt echter in een goede sfeer en er wordt toestemming gegeven.

Raymond van den Hoven,,0,CFL,Nederland,Van Hool CFL Klaar voor vertrek!
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Op zaterdag 18 november verloopt de rit met de “POUW 13” geruisloos. In deze bus zitten de deelnemers van Spoorgroep Luxemburg, die zo een verlengde “jubileum-excursie-weekend” beleven. Vanaf Utrecht wordt via Sliedrecht, Lage Zwaluwe, Kruiningen en Kapelle-Biezelinge naar Middelburg gereden.

Raymond van den Hoven,,0, Een klein beetje Luxemburg in Kapelle
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Daar vind de eerste ontmoeting met de bussen van de BBA en AMZ plaats op het terrein van Connexxion. De stalling biedt te weinig ruimte om de gelede bussen mooi naast elkaar te zetten. Dankzij de chauffeuses (!) van de AMZ vinden we echter een parkeerterrein langs een kade waar de line-up in een prachtig najaarszonnetje plaats vindt.

Raymond van den Hoven,,0, 1e line-up op de kade te Middelburg
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Er ontbreekt echter 1 ex-Luxemburger! Na overleg wordt besloten alsnog naar de vestiging van de AMZ in Borssele te rijden. In colonne (voorop de 1698, dan de BBA 820 en achteraan de POUW 13), rijden we langs de Sloehaven naar de AMZ.

Raymond van den Hoven,,0, De 3 excursie-bussen op het terrein van de AMZ
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Daar aangekomen blijkt de AMZ 361 ( ex CFL 51) waar we voor komen ‘net’ weg te zijn voor een extra dienst! Da’s balen, maar het is niet anders. Na een koffiepauze en nog wat foto’s maken, ging iedere bus zijn eigen weg. De 1698 rijdt nog “even” naar Axel en Hulst om daarna via Utrecht weer naar zijn thuisbasis Uithoorn te rijden. De BBA 820 wordt door zijn chauffeur weer afgeleverd in Breda. De SGL-ers hebben er echter nog geen genoeg van en rijden via fotostops bij een kerncentrale en op de “Luxemburgweg” (!) naar de werkplaats van de Stoomtrein Goes-Borssele. Hier is een bezoek aan de werkplaats geregeld en kan men zien wat er zoal komt kijken om de stoomtreinen in goede conditie te houden.

Raymond van den Hoven,,0, Klein gedeelte van de loods van de SGB te Goes
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Voor de terugweg naar Utrecht heeft de “TOM-TOM” van chauffeur Bart nog een verassing. De kortste route van Goes naar Utrecht loopt niet via de A-58 via Bergen op Zoom en Breda, maar dwars door Zeeland via de Zeelandbrug, de Grevelingendam en het Hellegatsplein. Maar dat was ook maar beter ook. Op de heenweg zagen we al files door werkzaamheden bij Gorichem en op de Moerdijkbrug. En daar zou de bus volgens de oorspronkelijke planning op de terugweg weer langs komen. Nu konden we echter doorrijden en genieten van een schitterende zonsondergang boven het Zeeuwse land. En we waren zelfs ruim een half eerder terug dan gepland!!

Raymond van den Hoven,,0, Prachtig einde van een prachtige dag!
Fotograaf: Raymond van den Hoven

Grote dank aan alle deelnemers en aan Pouw-vervoer en chauffeur Bart, die de bus telkens zo neerzette zoals wij dat wilden! Ook dank aan Erwin Kraaikamp voor het ‘regelen’ van de BBA 820 en zijn idee voor de ‘line-up’. En dank aan de organisatie van de 1698 en de chauffeuses van de AMZ die belangeloos medewerkten, terwijl ze eigenlijk pauze hadden.
Er moet echter wel worden opgemerkt dat het aantal deelnemers veel te laag was om de excursie "betaalbaar" te houden. Dankzij degene die wel meegingen en nog een extra donatie deden, was het voor de organisator ook nog een fijne dag.... Maar dat is zeker geen garantie voor eventueel in de toekomst te organiseren excursies !!!!
Groepsfoto, gemaakt bij de SGB
Goes (NL), 18 november 2006   Foto: Chauffeur BartMeld u aan als lid van onze club! top
vorige paginaVolgende pagina
webwijzer
Webwijzer

copyright en disclaimer