18 november 2021

De Luxemburgse Spoorwegmaatschappij CFL heeft de eerste videobeelden gedeeld waarop het bestelde materieel uit de toekomstige 2400 / 2450 serie te zien is. De video is opgenomen bij de productielocatie van Alstom in het Spaanse Santa Perpetua. 

De treinstellen uit de toekomstige 2400 en 2450 reeks zijn in 2018 voor een bedrag van EUR 350 miljoen door de CFL besteld en zullen vanaf medio 2023 aan CFL geleverd gaan worden. De nieuwe treinen zijn onderdeel van de Coradia Stream Duplex familie, treinen die gemengd dubbel- en enkeldeks zijn uitgevoerd. Voor CFL heeft Alstom ‘High Capacity’ uitvoeringen ontwikkeld, die met drie of zes rijtuigen een zo’n groot mogelijke hoeveelheid passagiers kunnen vervoeren.

Het nieuwe materieel zorgt voor 46 procent meer zitplaatsen in Luxemburgse treinen in 2026. De treinen zijn daarnaast ultra modern uitgerust met onder andere Wi-Fi en stopcontacten met USB voor reizigers. Ook worden de treinen voorzien van apparatuur voor het automatisch tellen van passagiers, zodat informatie over de drukte in de treinstellen gebruikt kan worden in de informatievoorziening naar passagiers.

De 34 nieuwe treinstellen zijn volgens Alstom en CFL voorbereid op de toekomst. CFL wordt met de nieuwe treinstellen pionier op het gebied van Automatic Train Operation (ATO). CFL loopt sowieso al voorop op het gebied van de implementatie van het European Train Control System (ETCS) op het gehele spoornet. Dankzij deze combinatie wordt het voor de CFL mogelijk om treinen vanaf 2024 semi-automatisch te laten rijden.

Deze technologie zal volgens CFL en Alstom het treinverkeer optimaliseren door bepaalde elementen van het besturen van treinen, bijvoorbeeld het aanpassen van de snelheid (accelereren, vertragen), automatisch te regelen. Gebaseerd op real-time gegevens over de situatie van het spoornetwerk, zal dit systeem het mogelijk maken om het verkeer te stroomlijnen wat winst oplevert in stiptheid en efficiëntie bij de benutting van de capaciteit van het spoornet. Bovendien zorgt het systeem voor vermindering van het energieverbruik die kan oplopen tot 15 procent in vergelijking met de traditionele treinenloop. In de configuratie die is gericht op de CFL (GoA2 – Grade of Automation), blijft de machinist een belangrijke rol spelen in de cabine. Zo houdt hij toezicht op het systeem, neemt zo nodig de regie terug, grijpt in bij calamiteiten, bedient de deuren en geeft het vertreksignaal.

De nieuwe treinstellen komen vanaf 2023 in de commerciële dienst en tot aan 2025 zal Alstom periodiek nieuwe treinstellen leveren.