7 september 2021

Een week later dan de nationale ‘Portes Ouvertes’, organiseert CFL op zaterdag 25 september en zondag 26 september zijn eigen open dag. Op deze twee dagen is de grote werkplaats van de CFL, het Atelier Central in de wijk Bonnevoie (Luxemburg-stad), opengesteld voor het publiek. De open dag is op zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur.

Vanwege de coronamaatregelen is vooraf een tijdslot reserveren verplicht. De werkplaats is in tijdsblokken van 2 uur te bezoeken en voor ieder tijdsblok kunnen maximaal 250 mensen zich inschrijven. Binnen een tijdsblok worden bezoekers tot 45 minuten voor het einde van het tijdsblok nog toegelaten. Bezoek is daarnaast alleen mogelijk wanneer aan de deur een coronacertificaat (gevaccineerd, genezen of negatief getest) overlegd kan worden. Verder is het dragen van een mondkapje verplicht. 

Tijdens de open dag kunnen bezoekers kennis maken met de werkzaamheden van de CFL in het Atelier Central, waaronder de verschillende fasen van het onderhoud van het rollend materieel.

Het Atelier Central heeft een oppervlakte van 15.000 m2 voor het onderhoud van rollend materieel. Voor de open dag wordt een wandelroute door de werkplaats uitgezet, met daarin circa 20 informatiepunten waar bezoekers informatie en uitleg krijgen over onder andere treinbeveiligingssysteem ETCS, onderhoud van draaistellen en asonderhoud, onderhoud van aircosystemen in treinstellen, SIVE (het reizigers informatiesysteem), 25.000 volt systemen waarop de treinen in Luxemburg rijden, ultrasone inspecties  en vrachtvervoer.

Museummaterieel

Tijdens de open dag zijn de stichtingen 5519 asbl., 1604 Classics asbl., en RETROBUS asbl.,aanwezig met diverse museum treinstellen en / of informatie. Deze stichtingen beheren het nationale spoorwegerfgoed van Luxemburg. 

Verder wordt in het weekend van 25 en 26 september een speciale postzegel uitgebracht ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de CFL, kunnen bezoekers kennis maken met CFL Flex en is de HR-afdeling aanwezig voor mensen die geïnteresseerd zijn in een baan bij de CFL. 

Meer informatie over de open dag bij de CFL is te vinden op de website van CFL